Regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht vanaf 2015

buitenlands-belastingplichtigeTot en met uw aangifte 2014 die u in 2015 doet, kunt u nog zelf kiezen voor binnenlandse belastingplicht. Als u dit doet, krijgt u dezelfde aftrekposten en heffingskortingen als een inwoner van Nederland. Vanaf 2015 gaat dit veranderen. Er is geen overgangsregeling.

Veranderingen vanaf 2015

Vanaf 2015 geldt de zogenoemde regeling voor gekwalificeerd buitenlands belastingplichtigen. U bent een gekwalificeerd buitenlands belastingplichtige als u woont in een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba, én over meer dan 90% van uw wereldinkomen in Nederland belasting betaalt. Voldoet u aan alle voorwaarden van deze nieuwe regeling? Dan hebt u recht op dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en heffingsvrij vermogen als een inwoner van Nederland.

Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Bijvoorbeeld omdat u over minder dan 90% van uw wereldinkomen in Nederland belasting betaalt? Dan mag u bijvoorbeeld de rente van de lening voor uw eigen woning niet meer aftrekken in uw aangifte. U kunt ook niet meer kiezen voor behandeling als een binnenlands belastingplichtige. De Belastingdienst zal beoordelen of u aan de voorwaarden voldoet.

De zogenoemde terugploegregeling waarbij een inkomensherziening plaatsvindt, vervalt ook.

(Bron: Belastingdienst)