Inkeerders melden zwart geld

ZwartgeldStaatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde bij RTL Z dat 7.500 Nederlanders met zwart spaargeld in het buitenland zich hebben gemeld bij de Belastingdienst.

Met de deadline in zicht kiezen steeds meer mensen eieren voor hun geld. “Het gaat steeds harder”, aldus Wiebes. “Eerst waren het er 10 per werkdag, nu zijn het er 100. En terecht: wie zich nu niet meldt en straks gepakt wordt, loopt de kans het driedubbele te betalen.

Inkeerders kunnen hun geld nog tot 1 juli boetevrij opbiechten. Daarna volgen boetes als de Belastingdienst achter het zwartsparen komt.

Inkeerregeling

Belastingplichtigen met verborgen buitenlandse inkomsten en/of vermogen kunnen gebruik maken van de zogenoemde ‘inkeerregeling’. De inkeerregeling houdt in dat mensen boetevrij hun tot nu toe niet gemelde spaargeld of vermogen bij de Belastingdienst kunnen aangeven. Vanaf 1 juli 2014 bedraagt de boete bij inkeer 30% van de ontdoken belasting. Een jaar later (1 juli 2015) bedraagt deze boete 60%. Als de Belastingdienst zelf ontdekt dat mensen verzwegen spaargeld of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot 300%.