Wiebes: naheffing fiscus gemiddeld 150 euro

De naheffing van de Belastingdienst voor 5 tot 6 miljoen mensen zal uitkomen op een bedrag van gemiddeld 150 euro. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat vrijdag.

De naheffing, vaak in de vorm van een lagere teruggave, komt uit op enkele tientjes en kan oplopen tot zo’n 300 euro. Voor een enkeling, die een hogere bonus heeft dan een vast salaris, kan de heffing oplopen tot 700 euro. De heffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering en voor inkomens vanaf 20.000 euro.

Wiebes noemde de heffing vrijdag na de wekelijkse ministerraad “heel vervelend”, maar volgens hem is ze niet het gevolg van fouten bij de Belastingdienst. De heffing is begin dit jaar – zonder details – al aan de Tweede Kamer gemeld en sinds Prinsjesdag vorige maand is de fiscus een publiciteitscampagne begonnen om mensen voor te bereiden. Ook op de site van de fiscus en op sociale media zal er aandacht voor worden gevraagd. In brieven die de belastingdienst in januari of februari verstuurd zal er ook op worden ingegaan.

Hoe hoog de heffing precies is, ontdekken mensen als ze op 1 maart volgend jaar hun Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) bekijken. Ze hebben daarna volgens Wiebes “geruime tijd” om het geld te betalen en voor wie dat niet kan, zijn er de normale betalingsregelingen van de fiscus.

De Tweede Kamer debatteert maandag met de VVD-staatssecretaris over de naheffingen.

(Bron: ANP)