Laag BTW-tarief bouw stopt echt per 1 juli

verbouwenPer 1 juli geldt weer het hoge tarief van 21% voor de arbeidskosten bij verbouwing en renovatie van bestaande woningen. Recent is een motie met het verzoek om het lage tarief te handhaven in de Tweede Kamer verworpen. Na 1 juli blijft het tarief van 6% wel gelden voor het schilderen, stukadoren en isoleren van bestaande woningen.

 

Op dit moment geldt het BTW-tarief van 6% voor de arbeidskosten bij de renovatie- en herstelwerkzaamheden van een woning. Daarbij moet het gaan om een woning die meer dan twee jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen. Een nieuwe woning komt niet voor deze tijdelijke regeling in aanmerking.

Geen voorstander stoppen lage BTW-tarief

De brancheorganisaties Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra hadden al eerder aangegeven geen voorstander te zijn van het stoppen van deze tijdelijke maatregel. Veel bouwbedrijven hebben de crisis namelijk overleefd door deze tijdelijke maatregel. De motie van Tweede Kamerlid Henk Krol hield echter geen stand tijdens de stemming in de Tweede Kamer. Per 1 juli gaat het BTW-tarief voor de arbeidskosten bij verbouwing en renovatie dus definitief omhoog van 6 naar 21%.

Afronden van werkzaamheden is bepalend

Wilt u nog gebruikmaken van het lage BTW-tarief, dan is het belangrijk dat de werkzaamheden vóór 1 juli zijn afgerond. Vertraging kan grote gevolgen hebben, omdat de werkzaamheden dan ineens onder het hogere BTW-tarief vallen. Afhankelijk van de afspraken zijn die extra kosten dan voor u of de ondernemer. Het maakt hierbij niet uit als u de facturen vooruit betaalt. Het moment van het afronden van de werkzaamheden bepaalt de hoogte van het BTW-tarief.